Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

13-19 Eylül Ahilik Haftası Kutlamaları


Tarih : 14.09.2021 05:38


13-19 Eylül Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında düzenlenen programda Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Güven Aksoy,  Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Vekili Yaşar Karaca Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu ve Rize Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim ve Denetim Kurulu olarak program kapsamında ziyaretler gerçekleştirildi.

Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen ziyarette Ahilik Teşkilatının kuruluş amacı ve önemine değinen Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı, “ Öncelikle sizlerin nezdinde tüm esnaflarımızın Ahilik Haftasını kutluyorum. Temelleri 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Anadolu’da atılan Ahilik Teşkilatı; Türk insanının mesleğini, sanatını mertlik, dayanışma ve güzel ahlak ile bütünleştiren, milli birlik ve bütünlük anlayışıyla asırlar boyu toplumda düzeni sağlayan, üretici-tüketici ilişkisini en iyi şekilde düzenlemeyi amaç edinen kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşum olduğunu bilmekteyiz.’’

Programın son bölümünde Ahilik Komitesi tarafında yılın Ahisi seçilen Hasan Bilgin’e Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı tarafından plaket verildi.

Belediye Başkanı Rahmi Metin gerçekleştirilen ziyarette ahilik teşkilatının önemine değinerek, "Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran Veli'yi rahmetle anıyor, tüm esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum. “dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, görüşmede, Ahi Evran tarafından kurulan ahilik teşkilatı sayesinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine olanak sağladığını hatırlatarak bu değerlerin yad edilmesinin büyük önem taşıdığını,  ahilik makamının, günümüzde de benzer nitelikler taşıyan esnaf odaları ile varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven AKSOY Ziyaretleri esnasında ahilik haftasının esnafımız için bütünleştirici özelliği olduğunu dile getirerek konuşmasını ahilik nasihati ile bitirdi. ‘‘Harama Bakma, Haram Yeme, Haram İçme. Doğru, Sabırlı, Dayanıklı Ol. Yalan Söyleme. Büyüklerinden Önce Söze Başlama. Kimseyi Kandırma. Kanaatkâr Ol. Dünya Malına Tamah Etme. Yanlış Ölçme, Eksik Tartma. Kuvvetli ve Üstün Durumda İken Affedici, Hiddetli İken Yumuşak Davranmayı Bil. Kendin Muhtaç İken Bile, Başkalarına Verecek Kadar Cömert Ol’’

Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Güven AKSOY, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkan V. Yaşar KARACA, Kredi Kefalet Kooperatif Başkan V. Alaeddin TURANLI, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Adem TORNACI, Ardeşen Şoförler Odası Başkanı Barış Galip OĞUZ, Pazar Şoförler Odası Başkanı Osman YÜKSEL Rize Eğitim Merkezi Müdürü Ali Yazıcı Yeni Sanayi Sitesinde Esnaf Ziyaretlerini gerçekleştirip ikramda bulundular.