Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı


Tarih : 16.09.2019 16:33

Bugün başlayan Ahilik Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, bu toprakların ortaya çıkardığı en büyük değerlerden birinin Ahilik olduğunu söyledi.


16-22 Eylül tarihleri arasında Rize’de ve tüm Türkiye’de “Ahilik Haftası Kutlanmaya başlandı.  Ahilik Haftası kapsamında Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Rize Valilik önündeki tören alanında Atatürk heykeline çelenk konuldu. 

Etkinliklerin ikinci gününde Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yöneticileri ve Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri 10.45’te valilik makamını ziyaret edecek. Heyet ardından Rize Belediyesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Hüseyin Karaman’a bir ziyaret gerçekleştirecek. 

Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, bu toprakların ortaya çıkardığı en büyük değerlerden biri olan Ahiliğin hala esnafımızın ve milletimizin yolunu aydınlatmakta olduğunu belirterek, “Ahilik kültürü geleceğimize ışık tutmaktadır. Ahi Evran-ı Veli’nin Kırşehir’den yola çıkarak bütün Anadolu’ya yaydığı dürüst insan, cömert insan;  elini, kapını, sofranı açık;  gözün, dilin, belin kapalı olsun anlayışı insanlığımızı temelden etkilemiş, esnafımızın temel kimliğini oluşturmuştur. Ahiliğin, herkesi birbirine yaklaştıran, dost edindiren ve dayanışma içinde yaşamalarını sağlayan anlayışı, bugün de ihtiyacımız olan birlik ve beraberlik duygusunu bizlere kazandıracak olan değerlerdir. Toplumumuzu derinden etkileyen Ahilik anlayışının herkes tarafından bilinmesi ve kucaklanması için 16 Eylül’den 24 Eylül’e kadar sürecek etkinliklerin amacına ulaşmasını diliyorum. Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak, Ahilik değerlerine sımsıkı bağlı olduğumuzun altını çizerek, bu esnaf bayramında herkesi bu coşkuya ortak olmaya davet ediyorum. RESOB’un, her sene artan bir coşkuyla kutladığı Ahilik Haftası’na ulaşmanın sevinci ve mutluluğu içinde, başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımın 30. Ahilik Haftası’nı kutlar, hafta boyunca düzenlenecek etkinliklerin hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.

ETKİNLİKLER KIRŞEHİR’DE SONA ERECEK 
Ahilik Kutlamaları kapsamında 18 Eylül’de saat 11’de Rize Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda bir etkinlik programı yapılacak. Programda konuşmalar, plaket töreni ve ardından Rize’de yılın ahisi, yılın kalfası ve çırağına plaketleri verilecek. Bu program ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında mehter marşı eşliğinde esnaf, sanatkarlara ve vatandaşlara ahilik yemeği ikram edilecek. 19 Eylül Perşembe akşam namazından sonra Şeyh Camisinde ebediyete uğurlanan bütün Rizeli esnaflar için mevlidi şerif okutulacak. 20 Eylül’de ise Cuma hutbesinden ahilikle ilgili tüm camilerde vaaz yapılacak. 21 Eylül’de ise Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği heyeti Türkiye genelindeki yapılacak Ahilik kutlamaları için Kırşehir’e gidecek. Bu programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı öğrenildi.