Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

Aksoy, 'Hayde Çaya Bakalım' Kampanyasına Destek Verdi


Tarih : 08.08.2019 03:19

RİZE Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, Çaykur tarafından ikinci çay sürgün ile birlikte başlatılan 'Hayde Çaya Bakalım' kampanyasına destek verdi.


Her platformda çayı ve çay müstahsilinin sorunlarını dile getirdiklerini belirten Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, “Çayımıza sahip çıkalım aksi takdirde en büyük zenginliğimiz olan ürünü kaybederiz” dedi. Rize’de her kesin az veya çok çay tarımı ile ilgilendiğini belirten Aksoy, “Son yıllarda çay da dışarıdan gelen işçi ile toplama konusunda artışı gözlemliyoruz. Bu demek oluyor ki milli servetimizi dışarıda ki bir ülkeye veya ile gönderiyoruz. Bu rakam milyonlarla ifade ediliyor. Bu şehrin ekonomisinde yer teşkil edecek bu paranın ilimizden gitmesi her şeyi negatif olarak etkilemektedir. O sebeple tüm Rizeliler olarak sorumluluğumuzu bilmek durumundayız. Başlatılan ‘Hayde çaya bakalım’ kampanyasını bu nedenle önemsiyorum” ifadelerine yer verdi.

‘ÇAY HER KOLUYLA İLİMİZİN LOKOMOTİFİDİR’

Geçmişte babalarımızın ve annelerimizin çaylarını kendilerinin hasat ettiğini hatırlatan Aksoy, “Önceden herkes çay zamanını beklerdi. Çay zamanı vermek koşulu ile alışveriş yapılırdı. Çay parası verilince borçlar ödenirdi. Şimdi ise duyuyoruz bazıları işçi bulamadığından az miktarda ki çayını toplamıyor. Çoluk çocuk çay bahçelerinden çok uzak. Gençleri çay toplamaya teşvik etmeliyiz. Bu konuda ailelere çok iş düşüyor. Küçüklükten başlayıp çay bahçesine giren çocuklar yetişkin olduklarında da kendi çay bahçelerinde ki ürünü toplayıp para kazanmanın hazzını yaşamalılar. Çay geçmişte olduğu gibi bugünde yöremizin geçim kaynağıdır. Çay her koluyla ilimizin lokomotifidir. Fabrikalarda çalışan işçisinden memuruna, kamyoncusundan yüklemecisine, paketlemeden taşıyıcısına bakıldığında yaklaşık 1 milyon insanı ilgilendiren bir üründür” dedi.

‘İLİMİZ HEM DE ÇAY MÜSTAHSİLİMİZ KAZANACAKTIR’

Aksoy, başlatılan kampanyanın faydalı olacağını belirterek, vatandaşa konunun önemini anlatıp bazı formüllerle desteklenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Çay müstahsili kendi tarlasına gitmeli. Ürünü kendileri toplamalı. Yabancı işçilere verilen para vatandaşın cebinde kalmalı. Bunun için herkes elinden geleni yapmalı. Bu şekilde hem ilimiz hem de çay müstahsilimiz kazanacaktır. Bizde Rize merkez ve ilçelerinde bulunan 26 esnaf odası başkanı ve yöneticileriyle 'Hayde Çaya Bakalım' diyerek destek kampanyaya destek veriyoruz” diye konuştu.