Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

Aksoy: Çay Fiyatı Üreticiyi Mutlu Etti


Tarih : 17.05.2019 12:47

.


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklanan çay fiyatı Rize’de ki sivil toplum örgütlerini ve üreticileri memnun etti. Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (RESOB) Başkanı Güven Aksoy, açıklanan yaş çay taban fiyatının üreticilerin beklentilerini karşıladığını belirtti. 


Geçen yıl 2 lira 32 kuruş taban fiyat ve 13 kuruş destekleme primi ile kilo başına toplam 2,45 lira olan yaş çay fiyatı, bu yıl taban fiyat 2,90 destekleme 13 kuruşla toplamda 3 lira 3 kuruşa yükseldi.

Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (RESOB) Başkanı Güven Aksoy, açıklanan yaş çay taban fiyatının üreticilerin beklentilerini karşıladığını belirtti. 

Aksoy, “Üreticilerin de beklediği fiyat 3 lira olması yönündeydi. Desteklemeyle beraber fiyat 3,05 lira oldu. Bu da bizi mutlu eden bir fiyattı. Üreticiler şu anda fiyattan memnun. Yüzde 25 oranında bir artış yapıldı. Bugünkü şartlarda verilebilecek en yüksek rakamdır, diye düşünüyorum. Başta Cumhurbaşkanımız, Bakanımız ve millet vekillerimize teşekkür ediyoruz. Çay sektörüne 2019 yılı çay sezonu hayırlı olsun. Ben vatandaşların verilen fiyattan yüzde yüz memnun olduğuna inanıyorum. Ama bu ürünün toplanıp satılmasına kadar ki serüveninde biz çay üreticilerine çok iş düşüyor. Her aşamasında biz olmalıyız. Yoksa her yıl milyonlarca lirayı yurt dışından gelen işçilere veririz. Yaş çaya verilen zammın yarattığı memnuniyetin kaliteye yansıması için evsafına uygun çay toplamakta gerekiyor. Kaliteli ürünün fiyatı da yüksek olacaktır” dedi.

“ÇAY BU BÖLGENİN EN DEĞERLİ ÜRÜNÜDÜR”
Bu artışın çayla ilgili her kesimi memnun ettiğini dile getiren Aksoy, “Yalnız özel sektörü ciddi sıkıntıya sokan kuru çay fiyatlarına yapılmayan zammında bir an önce yapılması gerekmektedir. Özel sektör ürettiği fiyata, elindeki kuru çayı satamıyor. Bu yüzden yıllardır beklenen kuru çay zammı da bütün çay sektörünün bir sorunu olarak görülüyor. Beklenti bu yöndedir. Ürünümüz değerlidir ve şu anki fiyatı düşüktür. Çaykur’un açıklayacağı bir zam özel sektöründe rahatlamasına vesile olacaktır. Ayrıca özel sektöründe taban fiyatının altında çay almamasını ve bu konuda denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çay bu ilin en değerli ürünüdür. Bunu top yekun düşünerek bölgemizin faydasına çevirmeliyiz” diye konuştu.