Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

Bakkallar Odası`ndan Tanzim Satış Eleştirisi


Tarih : 10.05.2019 04:07

Oda başkanımız Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç, tanzim satışlarının bakkallar yerine zincir mağazalarına verilmesini eleştirdi.


Tanzim satışların bakkallara söz verilmesine rağmen market zincirlendin yapılmasını eleştiren Koç, "Her zaman olduğu gibi yine küçük esnafımız sıkıntıları ile yalnız başına bırakılmıştır.  Bizler müşterilerimize ve vatandaşımıza bu ürünleri  daha kolay ulaştırabilecek durumdayken  kapılarımıza kilit vurmak  ne derece doğru bir adımdır. Biz üyelerimizin sıkıntılarını defalarca yetkililere anlattık, dosyalar hazırladık, imza topladık, her kesime bildirdik. Buna rağmen yaptığımız çalışmalar ve verdiğimiz emeklerin hepsi çöpe gitti. Herhangi bir beklenti olmadan sadece işletmelerimizin gelecegi için emek verip karşılığında destek göreceğimize daha çok engelle karşı karşıya kalmamız biraz düşündürücü bir durumdur.

"ZİNCİR MAĞAZALAR HER DEFASINDA ÖDÜLLENDİRİLİYOR"

Zincir mağazalarının gıda maddelerindeki dalgalanmaları fırsatçılığa çevirdiğini belirten Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Zincir mağazalarına bir kısıtlama bir ceza verileceğine aksine  her defasında ödüllendiriliyorlar. Bizler sermaye karşıtı değiliz ancak bu kuralsızlığa birilerinin bi dur demesi gerekir artık esnafımız ve sahip olduğumuz değerlere sahip çıkmalıyız. Her seçim döneminde olduğu gibi esnafın yanında görünüp, esnafa destek olunması gerektiği söylenir ancak değişen hiçbir şey olmaz. O zaman bizim gibi STK'ların kapanması gerekir. Hem esnafımıza maliyet yükü olmaz hem de benim gibi oda başkanları ve yönetim  kurulumuzdaki yol arkadaşlarımız  bir emek vermek zorunda kalmaz.

"ARTIK ESNAFIMIZA DEĞER VERİLMELİ"

Koç, küçük esnafın etrafını örümcek ağı gibi saran zincir marketler ile sürekli rekabet halinde olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı:

"Esnafımıza sahip çıkılmalı zaten arada pek fiyat farkı olacağını zannetmiyorum çünkü her ürünün bi maliyeti var. Biz kendi kâr oranımızı artırıp müşterilerimizi küstürmeyiz. Ahi Evran geleneğine yakışan esnaf kültürü sadece biz yerel esnaflarda bulunur, zincir mağazalarda bulunmaz. Peşin para aldığımız ürünlerimizi tereddüt etmeden dar zamanın da müşterilerimize vermekten çekinmiyoruz zaten vatandaşımız herşeyin farkında ve yerel esnaflarımızdan alışverişini yapmaktadır."