Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

Enflasyonla Asıl Mücadeleyi Esnafımız Vermekte


Tarih : 11.05.2022 08:54

Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Galip Koç, Gerçek Anlamda Enflasyonla Mücadele Edenlerin Esnaflar Olduğunu Belirtti.


Üretici Firmalar ve zincir mağazaların tüm maliyet artışlarını ürünlere yansıttıklarını ve kar oranlarını arttırdıklarını aktaran Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Galip Koç, denetimlerin caydırıcı olması gerektiğini kaydederek şu ifadelere yer verdi;

‘’Esnafımız SGK ve Bağkur primlerini ödemekte zorluk çekmektedir. Çünkü artan masraflar karşısında ürünlerimizdeki kâr oranımızı bizler arttırmadık, haliyle masraflarımız çok ağırlaştı kira stopajı ve elektrik te olan artışta üstüne eklendi ve esnafımızı zor durumda bıraktı.

Üretici Firmalar ve zincir mağazalar bütün masrafı ürünlere yansıttı kâr oranlarını arttırdı fırsatçılık yaptıkları hâlde denetimler caydırıcı olmadı ve bu durum enflasyonun yükselmesine neden oldu. Bizlerde ürünlerimizin satış fiyatı üzerindeki kâr oranımızı arttırmalıydık ancak biz bakkal amcalar bunu yapmadı. Bütün zincir marketler ürünlerdeki kâr oranını arttırdı aslında vatandaşımız ucuza alırım diye düşünerek bu zincir marketler den daha pahalı ürün almaktadır ürün gramaj düşüklüğü içeriğindeki değişiklikler de cabası.

Gerçek anlamda enflasyonla mücadele eden aslında biz küçük esnaflarız.

Çünkü masrafımız artmasına rağmen ürünlerimizdeki kâr oranını arttırmadık. Birçok bakkalımız ürünü sattığı fiyata mal almasına rağmen elindeki ürünlerinin fiyatını arttırmadı eski düşük fiyattan ürünlerini bitirdi, ancak zincir mağazalar bu fiyatlardaki artışı hemen tekbir tuş ile ürünlerine yansıttı.

En kısa süre içinde esnafımıza bir indirim yapılması gerekir, esnafımız korunmalı. Bizler mahalle esnafı bakkal amcalar olarak piyasalardaki olumsuzluklardan etkilenen perakendecileriz. Çünkü vatandaşımız her sıkıntısında bizim dükkanımıza geliyor ve evinin eksiklerini gidermek için bizden borç alışveriş talep ediyor. Veresiye defterimizdeki alacaklarımız 50 oranında arttı. Bizler de müşterilerimizle hatırlı ilişkimiz olduğu için onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak biz bakkal amcalara kimse yardımcı olmuyor. Biz işletmelerimizde mal alımı yaparken birçok ürünü mal teslimatında ücretini ödüyoruz, açık hesabı birçok toptancı kaldırdı. Ancak biz müşterilerimize karşı böyle bir uygulama yapamıyoruz. Veresiye vermemeliyiz belki ancak biz para kazanmak için veresiye vermiyoruz sadece müşterilerimizi kıramıyoruz onlara yok diyemiyoruz o yüzden ancak yıllardır ticaret yaptığımız birçok toptancı şu anki sıkıntılı durumu hiç üstlenmiyor ve bütün yük bakkal amcalara kalıyor. Çünkü bizler gıda maddesi satıyoruz.

Hangi zincir mağaza ya şu evdeki eksiklerimi ver de ay sonu öderim diyebiliriz ki, hangisi kabul eder. Bizler yok olduğumuzda bu dar gelirli vatandaşı kim idare edecek. Bu durumu göz önünde bulundurarak bakkallara sahip çıkmalıyız çok geç olmadan. Geçmişten gelen alışveriş kültürümüzü yaşatmalı, paramız olmasa da evimizin eksiğini giderdiğimiz bakkallarımızı desteklemeliyiz.

Vatandaşlarımızı mahalle esnafından alışveriş yapmaya davet ediyorum çünkü dar zamanda kapısını çaldığımız evimizin anahtarını emanet ettiğimiz kimi zaman dertleştiğimiz yerel esnaflarımız bizlerin ihtiyaç duyduğu yerlerdir bu yerlere sahip çıkalım.

Mahalle Bakkalımızın ışığı sönmesin...!’’