Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

Koç: Mantar Gibi Türeyen Mağazalar Biri Dur Desin!


Tarih : 25.03.2018 02:09

Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası başkanı Galip Koç, “Mantar gibi türeyen, yerel esnafa zarar veren, çok şubeli zincir mağazalara artık bir dur desin” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.


Perakende yasasını bir türlü uygulamaya koymayan yetkililere seslenen Bakkalar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç, “6585 sayılı kanunun beşinci bölümü, görev ve yetkilerin 16. maddesinde bakanlar kurulu 2-a da yazılı hususlara bağlı kalarak uygulama yapılmasını istiyoruz. Perakende sektörünün ve perakende işletmelerinin ülke genelinde dengeli bir şekilde yayılması, büyümesi ve gelişmesine yönelik çalışmalar yapmaya ve bu kanun uygulamasıyla ilgili olarak oluşan tereddütleri gidermeye yetkilidir. Biz küçük esnaf ve sanatkârımızı kayıt dışı uygulamalar yaptığını belirtiyorlar. Ancak biz bakkallar olarak birçoğumuz gerçek gelir mükellefiyiz. Bizler Rize toptancılar sitesinde bulunan bayilerimizden ürünlerimizi temin ediyoruz. Bu toptancı arkadaşlarımız da kurumlar veya gelir vergisi mükellefidir. Faturasız istesekte mal temin edemeyiz. Çünkü aldığımız ürünler parasını tahsil etmeleri için fatura kesmelidirler. Bizler ıskontolu ürünler aldığımızda fiyat farkı faturası kesildiğinde bile yüzde 15 devletimiz vergi kesiyor. Küçük esnafı kontrol altına alamamaktan yakınanlar hiçbir zaman yanımızda olmadılar. Biz küçük esnaflar çok yüklü ihracatlar milyar dolarlık ihalelere girmiyoruz ki vergi kaçırıp usulsüz işlem yapalım. Bizler bakkal amcalar olarak değişen yenilenen  ve geçmişten gelen geleneğimizi yaşatan esnaflar olarak faaliyetlerimizde devam edeceğiz. Çok bir şey istemiyoruz! Etrafımızı örümcek ağı gibi saran çok şubeli işyerlerinin artması konusunda perakende yasası bile uyulmadan müsaade ediliyor. Neden bizim ilimize hiçbir hizmeti olmayan ilimiz kurumlarına hatta ilimiz bankasında bile ilimizden yaptığı ticaretin karşılığını alıp giden çok şubeli market zincirlerin bu kadar müsaade ediliyor. Devletimiz dışarıdan ithal ettiği kırmızı eti bile satışını bu zincir mağazalara verdi. Bizim kasaplarımıza neden verilmedi” diyerek tepkisini gösterdi. 

 

‘SORUNLARIMIZI SGK YETKİLİLERİNE İLETTİK’ 
Küçük esnaflar olarak SGK kurumu ile ilgili sorunlarının da olduğunu ifade eden Koç, “Örneğin BAĞKUR’lu 9 bin gün ile emekli olabiliyor. Bir SGK’lı 5 bin 500 gün ile emekli oluyor. Yıpranma payını ve birçok hakkını alıyor. Biz çalışanlarımızı işlerimiz iyi gitmediği durumlarda işten çıkarmak zorunda olduğumuzda çok ağır tazminatlar ödemek zorunda kalıyoruz. BAĞKUR taksitimizi bir ay ödeyemezsek sağlık hizmetinden yararlanamıyoruz. Geçtiğimiz günlerde SGK Ankara daire başkanı ve ilimiz SGK il müdürü ve değerli oda başkanlarımızla bir toplantı gerçekleştirdik. Diğer meslek gurubu oda başkanlarım da sorunu kendilerine ilettiler. İnşallah bir değişiklik yapılır ve esnaf yararına bazı adımlar atılır” temennisinde bulundu.

 

‘HER ZAMAN DEVLETİMİZİN YANINDA OLDUK ŞİMDİ YARDIM BEKLİYORUZ’
Esnaf oda başkanları olarak esnafın sesi olduklarını vurgulayan Koç, “Sesimizi duyurma konusunda imkanlarımız kısıtlı. Neden esnaf odaları seçim zamanı muhatap alınıyor. Seçim sonrasında yalnız bırakılıyor? Biz sesimizi duyurana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Rize merkez ve ilçelerimizdeki odalarımızla beraber birlik ve beraberlik içersinde sorunlarımızı yetkililerle paylaşmaya devam edeceğiz. Esnaf ve sanatkarlar olarak hiçbir zaman devletimize karşı bir kusur işlemedik. Her zaman devletimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Devletimiz sıkıntıya düştüğünde biz gündüz işletmelerimizde halkımıza hizmet verdik. Gece ise nöbetlere katılarak devletimizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Ancak devletimizde sesimizi duysun artık! Bu mantar gibi türeyen yerel esnafımıza zarar veren çok şubeli zincir mağazalara dur desin artık. Rize bakkallar ve bayiler odası olarak sadece seçim zamanı muhatap alınan bir oda olmayacağız ve sesimizi duyurana kadar çalışmalarımıza devam ederek uzun zamandır yalnız bırakılan bakkal amcalarımızın sorunları ile ilgileneceğiz. Ben ve yönetimdeki değerli dostlarım ve yol arkadaşlarım hiçbir şahsi beklenti içersinde olmadan yolumuza devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı bulunduğu bölgedeki yerel esnaftan alışverişe davet ediyorum. Bizler genç oluşum olarak her zaman üyelerimizin menfaatine çalışmalarda bulunacağız” dedi.