Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

Koç: Zincir Mağazaların Kuralsızlığına Son Verilmeli


Tarih : 03.10.2019 10:48

Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç, zincir mağazaların kampanya ve fiyat uygulamalarını eleştirdi. Koç, "Bizler sermaye karşıtı değiliz ancak bu zincir mağazaların kuralsızlığına bir son verilmesi gerekir" dedi.


Zincir mağazaların kuralsız bir şekilde sayılarını her geçen gün artmasını nedeniyle bakkal esnafının zor duruma düştüğünü belirten Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç, "Gecmiş dönemde bir nesil veresiye defteri ile büyüdü. Mahallemizde bulunan bakkal, kasap, manav, kırtasiye, terzi ve ayakkabı dükkanları her vatandaşımızın alışverişlerini gerçekleştirdiği ihtiyacını karşıladığı dar zamanında evinin eksiğini veresiye olarak gerçeklestirdiği yerlerdi. Son zamanlarda zincir mağazalar ile AVM'lerin tercih edilmesi ve kuralsız bir şekilde bu zincir mağazaların sayılarının artması esnafımızı zor durumda bırakmış ve gelişmesini engellemiştir" dedi.

KAMPANYA ELEŞTİRİSİ

Zincir mağazalarda uygulanan kampanyalara eleştiri getiren Koç, "Bu zincir mağazalar reklamları ile kendilerini sürekli ucuz gibi göstermekte ancak birçoğu tanıttığı ürünün kampanyalı fiyatını belirli bir süre; 3 gün veya 5 gün olarak belirtiyor. Birçok ürünü almaya gidildiğinde 'Elimizde kalmadı' diyorlar. O yüzden kampanya stoklarla sınırlı ve 'Şu tarihler aradında geçerli' diye yazıyla yazmaktadırlar. Amaç; kendilerini sürekli indirimli ürün satıyormuş gibi göstermektir. Bakkal amca ve esnaflarımızda bu durum daha gerçekçidir. Esnaflarda bir ürün eğer indirimdeyse, o ürün bitirilene kadar kampanyalı olarak satılır. Bir süresi ve stok sınırı yoktur. Ayrıca veresiye de alındığında fiyat aynıdır ve değişmez" diye konuştu.

"ONLARIN TEK DERTLERİ PARA"

Daha önceden zincir mağazalar için rafda farklı, kasada farklı fiyat uygulaması yapıldığına dikkat çektiklerini belirten Koç, "Zincir mağazalar aslında pek güvenli olmadığından reklamlara kendilerini tanıtma gereği duyuyor. Onların tek derdi para, hizmet ile alakalı bir dertleri yoktur. Esnafı bitirmek için mücadele veriyorlar ancak basarılı olamayacaklar. Bizler nasıl ki 1300'lü yıllardan günümüze ulaşmışsak yine uzun yıllar vatandaşın yanında ve hizmetinde olacağız. Birçok dar gelirli vatandaşımızın yanında olan, destek veren bakkal amcalarımız, alışverişde hileye basvurmaz. Kampanyalarının süresi yoktur.  Zam gelen ürünlere hemen fiyat geçisinde bulunmaz, elindeki ürünü zamsız satmaya devam eder. Zincir matketler ise tek tuşla daha zam geleceği haberini alır almaz bütün mağazalarında zam yaparak firsatçılık yapmaktadır" dedi.

"ESNAFLARIMIZ YALNIZ BIRAKILIYOR"

Koç, Rize Bakkallar ve Bayiler Odası olarak 'Perakende Yasası'nın bir an önce meclisten düzenlenerek gecmesi ve esnafların korumaya almasını beklediklerini söyleyerek, "Bu bizim için büyük önem arz etmektedir. Yetkililerin ve siyasilerin esnafımızın derdi ile dertlendiği yok. Esnafın yanındayız pozu verenlerin esnafla ilgili bir derdi ne yazik ki yok. Sorunları aktardığımızda ilgilenenler sonrasında bir adım atmıyor. Esnaflarımız yalnız bırakılıyor. Bizler sermaye karşıtı değiliz ancak bu zincir mağazaların kuralsızlığına bir son verilmesi gerekir. Meslek odalarının calışmaları, verdikleri emeğin karşılığını alamaması, esnafımızın sorunlarına bir çözüm olmamakla beraber her geçen gün daha da buyük sorunlara neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.