Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

Rize'de 2019 Yılının Ahisi Belli Oldu


Tarih : 18.09.2019 08:43

Rize'de Ahilik Haftası kapsamında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte meşhur 'Rize simidi' ustası Besim Hızlı 'Yılın Ahisi' olarak seçildi.


Rize'de Ahilik Haftası kapsamında bir dizi etkinlikler yapıldı. İlk olarak Rize Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda 'Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağı' için ödül töreni düzenlendi.

Düzenlenen törende Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (RESOB) Güven Aksoy ve Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu

Konuşmasında Ahi Evran kültürünün teknolojik gelişmelerden kaynaklı olarak unutulmaya yüz tuttuğuna değinen RESOB Başkanı Aksoy, Anadolu ve İslam geleneğinde bu kültürü yaşatmaları gerektiğini söyledi.

Ahiliğin kültürümüzde önemli bir yer tuttuğunu belirten Vali Çeber, "Çok hızlı kapitalistleşen bir dünyada yaşıyoruz. Çok cidditelaş içerisindeyiz. Yetişemiyoruz bir yerlere para kazanmak en büyük hırs işte buda bizim değerlerimizi kaybetmemize neden oluyor" dedi.

Belediye Başkanı Metin, Ahilik kültürünü günümüze taşımakta zorluk çektiklerini belirterek, "Bugün modern dünyanınvadettiği tse standartları veya belli sertifikaları bunların hepsi batılı, bizgeçmişteki değerlerimizi günümüze taşıyormuyuz" diye konuştu.

Ahiliğin 'kardeşlik' olduğunu belirten Ticaret İl Müdürü Köseoğlu ise konuşmasında, "Günümüzde toplumumuzunkardeş ve kardeşlik duygusuna hoşgörüye oldukça ihtiyacı vardır. O nedenle budönemde  ahilik çok daha evrensel birdeğer kazanmıştır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Rize'de 'Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağı' ödüllerini aldı.

'Yılın Ahisi' Besim Hızlı ödülünü Rize Valisi Kemal Çeber elinden aldı. Vali Çeber ödülü takdim ederken ahilik giysiyi giydi. 'Yılın Kalfası' seçilen Osman Can Kanbur'a ödülünü Belediye Başkanı Rahmi Metin verdi. 'Yılın Çırağı' Aleyna Öksüz'e ise ödülünü Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu verdi. 

Düzenlenen programın ardından etkinliklere 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda devam edildi. Mehteran takımı bu alanda bir gösteri yaparken, vatandaşlara ahilik pilavı ikram edildi.

 

 

bir konuşma yaptı.