Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

RİZE'DE EKMEĞİN FİYATI DA GRAMAJI DA ARTIYOR


Tarih : 21.12.2020 02:46


2021 yılında ekmeğin gramajı da fiyatı da artıyor

Rize il ve ilçelerinde 2021 yılı ekmek fiyat belirleme komisyon çalışmaları başladı. Türkiye’de bazı illerde ekmeğin kilogram fiyatı 6,5 TL ile 8,75 TL arasında tüketiciye ulaşırken Rize’de yeni belirlenecek fiyatla kilosu 8,60 TL olacak. Komisyon çalışmaları sonucu yeni yıldan itibaren 290 gram ekmeğin 2,5 TL’ye satılması planlanıyor.

Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Toplantı Salonunda ‘Ekmek Fiyatına İlişkin Fiyat Tarifesi Belirleme Komisyonu’ toplantısı yapıldı. Komisyon öncesinde kurumlar, işletmeler ve diğer illerindeki verileri toplayarak sektör ürün maliyet analizi yapıldı. Komisyon, ekmek fiyatlarının artışına neden olan sorunları tespit etmek ve vatandaşın taleplerini karşılayabilmek için detaylı çalışma araştırma yaptı. 
“DİĞER İLLERDE KİLOSU 6,5 TL VE 8,75 TL’DEN SATILAN EKMEK İLİMİZDE 7,14 TL’DEN SATILIYORDU”
Komisyon sonrası Rize Fırıncılar Odası Başkanı Refik Kumbasar yaptığı açıklamada Rize’de 280 gr ekmeğin yaklaşık bir yıldır 2 TL’den satıldığını belirterek, “Bir yıldır fırınlarımızın maliyetlerinde yüzde 30 ile 40 arasında artış olmuştur. Türkiye genelinde ve komşu illerde de aynı maliyetten dolayı fiyat belirleme çalışmalarında son noktaya gelinmiştir. Komisyon değerlendirmesinde Türkiye genelinde 200 ve 220 gram ekmeğin 2 TL’den satılacağı ve yeni yıldan itibaren bazı illerde de bu gramaj düşürülerek bu fiyattan satılacağını tespit ettik. Şu an Türkiye’de bazı illerde ekmeğin kilogram fiyatı 6,5 TL ile 8,75 TL arasındayken, ilimizde 7,14 TL’den satılmaktadır. Bu da maliyetleri karşılamamızda ne yazık ki yeterli değildir. Bu yüzden talebimizi ilgili birimlere ilettik. Haklı bulunarak bu çalışmaları neticelendirmeye çalışıyoruz” dedi.

“280 GRAM OLAN EKMEĞİN GRAMAJINI ARTIRMAK İSTİYORUZ”
Rize il ve ilçelerinde düşük gramajlı ürünün kara fırında kaliteli olmaması nedeniyle ilimiz genelinde gramaj düşüklüğüne gitmeyi düşünmediklerini vurgulayan Kumbasar, “Bu nedenle 280 gramı 2 TL, kilogram fiyatı ise 7,14 TL olan ekmeğe 2021 yılı için 10 gram ekleyerek 290 gram ekmeğin 2,5 TL’den kilogram fiyatı ise 8,60 TL olarak talep ettik. Komisyonumuz bu doğrultuda çalışmalarına devam etmektedir. Maliyet girdileri ekmekte fiyat artışını zorunlu kılmıştır” diye konuştu.