Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

YILIN AHİSİ İKİZDERE'DEN


Tarih : 20.09.2018 11:54

Rize`de Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. İsmail Kahraman Kültür Merkezi`nde yapılan programda `Yılın ahisi,kalfası ve çırağı ödüllerini alırken, Memişağa Parkı`ndaki organizasyonda mehter takımı gösterisi eşliğinde ahilik pilavı dağıtıldı.


Rize'de Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında ilk olarak İsmail Kahraman Kültür Merkezinde bir plaket töreni düzenlendi. Düzenlenen törene Rize Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Rize Belediye Başkanı Yardımcısı Sultan Yılmaz, Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, TÜMSİAD Rize Başkanı Abdulbaki Fil, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Rıza Saklı, oda başkanları ve davetliler katıldı.

KÖSEOĞLU: AHİLİK KÜLTÜRÜ YOL GÖSTERMEKTEDİR

Törende ilk selamlama konuşmasını yapan Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde de esnafımıza ve sanatkarlarımıza yol göstermektedir. Yıllardır kardeşlik ve sevginin merkezi olan şehrimizde de meslek kuruluşlarına bağlı esnaf ve sanatkarlarımız, geleneksel el sanatları ustalarından en modern şekilde üretim yapan sanayicisine kadar ahilik ilkelerini yaşatma gayreti içerisindedirler. Ahilik kültürünün yaşanması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması bizler için son derece önemlidir."

AKSOY: AHİLİK TÜRKİYE'NİN MANEVİ MUHAFIZI OLMAYA DEVAM DEVAM EDECEKTİR

Törende bir konuşma yapan Rize Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Güven Aksoy, Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin aşıladığı yüksek ticaret ahlakı ve ilkeleri, günümüzün esnaf ve sanatkarları için de ilham kaynağı olmaya devam ettiğini belirterek, "Ahilik, Peygamberimiz Hazreti Muhammed (SAV)’in sünnetine dayanan, tasavvufi boyutları olan bir yaşam biçimidir. Toplumsal dokumuzun temelini oluşturan Ahilik Kültürü’nün muhafazası, canlı tutulması, birlik ve beraberliğimizin sürdürülmesi ve gelecek nesillere aktarılması için gençlerimize önemli görevler düşmektedir. Gelecek nesillerin yoluna ışık tutacak olan Ahilik geleneği, ülkemizin birlik beraberliğinin yanı sıra Türkiye’nin manevi muhafızı olmaya devam edecektir. Millet olarak Ahi Evran muhabbetiyle birbirimizi kucaklamalı, sanayide ve ticarette de doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden dünya milletleriyle yarışmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, bugünümüze ve geleceğimize ışık tutan Ahilik geleneğinin yaşatılmasının, büyüyen ve gelişen Ülkemiz için çok önemli olduğu bilinci içerisinde, tükenmeyen bir gayret ve azim ile çalışarak alın teriyle kazanan, iş ve meslek hayatında saygılı, güler yüzlü meslek erbaplarının yetişmesi dileklerimle, başta tüm esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm halkımızın Ahilik Kültür Haftasını en içten duygularımla kutluyorum" dedi.

Programın devamında Rize'de Yılın ahisi, kalfası ve çırağı ödüllerini aldı. Yılın ahisi ödülünü Dursun Ali Aksu, Rize Vali Yardımcısı Abdullah Şen'in elinden aldı ve ahilik giysisini giydi. Yılın kalfası seçilen Alperen Okutur'a ödülünü Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu verdi. Yılın çırağı seçilen Sefa Taşpınar'a ise ödülünü Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy verdi.

Kültür merkezinde düzenlenen programın ardından etkinliklere Memişağa Parkında devam edildi. Çayeli Anadolu İmam Hatip Lisesi Mehteran takımı bu alanda bir gösteri yaparken, vatandaşlara ahilik pilavı ikram edildi.