Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

ALIŞVERİŞİNİ YEREL ESNAFDAN YAP!


Tarih : 23.01.2020 07:24


Zincir marketlere karşı ayakta kalma mücadelesi veren bakkal amcalarımız cirolarının  büyük bir kısmını sigara dan  elde ediyor.  kar hadleri son derece düşük olmasına rağmen esnafımız bilanço usulüne göre defter tutmak zorunda kalıyor. Nitekim Türkiye genelindeki bakkal ve bayilerin çok büyük bir kısmı sadece sigara satışından dolayı bilanço usulüne göre defter tutuyor. Sadece sigara satışından dolayı aylık 1000 TL kar eden bir bakkal, büyük bir sanayi işletmesiyle aynı defteri tutmak zorunda kalıyor. 18 TL tutarındaki bir paket sigaradan devlete 15 Lira 26 Kuruş vergi verilirken, esnafa kalan para sadece 0,48 kuruştur. Bu da esnafın cirosunu yükseltmektedir. Oysa para vergi olarak devlete gitmektedir. Haksız rekabet ortamının önüne geçmek için esnafımızın defter tutma hadleri yeniden belirlenmeli.  

ESNAFIN SIRTINDAKİ STOPAJ VERGİSİ YÜKÜ KALDIRILMALI

Rekabet gücü giderek zayıflayan esnaf ve sanatkârlar için, stopajdan doğan vergi yükü her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Bu da vergi tahsilatının giderek daha da düşmesine neden oluyor. İşyeri kiralamalarında gerek haksız vergi iadesinin önüne geçmek, gerekse vergi adaleti sağlanırken aynı zamanda tahsilat oranının artmasını sağlamak amacıyla stopaj uygulaması kaldırılmalı ya da en azından stopaj oranı yüzde 20’den yüzde 5’e düşürülmeli.
 Sigara da siyah paket uygulaması  zaten çok küçük kâr la satılan sadece müşteri ye yok dememek icin raflarında çeşit bulunduran bakkallarımız ı hem paketler birbirlerine benzediği için ayırd etmekte  zorlamakta hem elde ettiği küçuk kâr ı  vatandaşlarımız kredi kartı ile sigara almak isteyerek bakkal amcalarımızı buseferde bankalara pos cihazı kullanarak komisyon ödemek zorunda bırakmaktadır
 Vatandaşlarımızı alışveris kültürümüzü yaşatan mahallemizin bekçileri ve  dar zamanımızda yanımızda olan esnaflarımızın ayakta kalması için mahallemizde yapmaya davet eder saygılar sunarım.