Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

Aksoy: Proje Üreterek Çay Toplatmalı


Tarih : 24.05.2019 08:52

.


RİZE Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (RESOB) Başkanı Güven Aksoy, çay toplama süreciyle ilgili değerlendirmede bulundu, yerli işçinin bahçeye inip çay toplamadığını belirtti. Aksoy, "Çayı gelir kaynağımızdan yavaş yavaş çıkartmak üzereyiz. Çünkü alımlar hayati olarak yaşamımızı devam ettirmiyor. Bir süre sonra Gürcüler de çayı toplamayacaklar. Çay toplama alanında bir proje üreterek çay toplatmalı” dedi.


Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (RESOB) Başkanı Güven Aksoy, Karadeniz Bölgesi'ndeki kentlerin göç verdiğine dikkat çekerek, bölgede çay hasadında özellikle yabancı işçi çalıştırıldığını söyledi. Çayı vatandaşın kendi toplaması gerektiğini kaydeden Aksoy “Rize, Artvingenel itibarıyla Karedeniz göç veren bir bölge. Yazın insanlar çay toplamaya geliyor. Geldiklerinde de '1 hafta 10 güne toplayıp, gideyim' istiyorlar. Tek başına yapması mümkün değil. Ya yerli işçiye gidiyor ya da Gürcü işçiye. Çay toplama süresini 3 günde yapmak yerine güne yayarak vatandaşın birazda kendi çayını kendi toplaması gerek” diye konuştu.

'YERLİ İŞÇİ ÇAYLIĞA İNMİYOR'

Çayın her aşamasında olunması gerektiğinini de vurgulayan Aksoy “Yerli işçimiz artık çaylığa pek inmiyor. Biz sektörden piyasaya girebilecek parayı da Gürcülere verip, yurt dışına gönderiyoruz. Yani ürettiğimizi tüketmeden gönderiyoruz. Çay sektörünün her kademesinin iyi takip edilmesi gerek. Sadece çay fiyatı açıklamakla iş bitmiyor. Döviz kurunun artmasıyla Gürcü işçilerin de ücretleri arttı. Çayı gelir kaynağımızdan yavaş yavaş çıkartmak üzereyiz. Çünkü alımlar hayati olarak yaşamımızı devam ettirmiyor. Bir süre sonra Gürcüler de çayı toplamayacaklar. Çünkü o parayı veremeyeceğiz” dedi.

'ÜRETİCİ ÇAYLIĞA GİRMEYE TEŞVİK EDİLMELİ'

Çay toplama işinde proje ve politika üretilmesi önerisinde de bulunan Aksoy “İŞKUR’un teşvikli alanlarda desteklemeleri var. Gerekirse İŞKUR ya da ÇAYKUR bu çay toplama alanında bir proje üreterek çay toplatmalı. İŞKUR’un çay zamanında işçi vermesi gerekir. Üreticiyi, çaylığa girmeye bir şekilde teşvik etmesi lazım” ifadelerinde bulundu.