E-Dönüşüm Uygulamaları...
e-Dönüşüm Uygulamaları!
Teknoloji ve internet uygulamalarındaki gelişmeler, hepimizin hayatında çeşitli değişimleri ve inovatif süreçleri beraberinde getirdi. Bu yenilikler hem tüketicilerin hem de markaların ihtiyaçlarında farklılaşmaya neden oldu.
Sizler için hazırladığımız yazımızda dijital dönüşümün hayatımıza kattığı elektronik sistemler ve çözümlerimiz hakkında merak ettiğiniz sorulara yanıt vermeye çalıştık.
Keyifli okumalar dileriz!
• e-Dönüşüm ve Dijitalleşme
• e-Fatura Nedir?
• e-Arşiv Fatura Nedir?
• e-İrsaliye Nedir?
• e-Defter Nedir?
• e-Mutabakat Nedir?
• e-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
• SGK Teşvik Nedir?
• e-Yedekleme Nedir?
e-Dönüşüm ve Dijitalleşme
E-dönüşüm; bilginin, varlığın, değerin, çeşitli ihtiyaçların ve hatta girişimciliğin dijital ortamda gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. Son zamanlarda devlet politikası kapsamında da ön plana çıkan dijitalleşmenin değerini ve önemini kavramak için e-Dönüşüm uygulamalarını inceleyebilirsiniz.
e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-İrsaliye, e-Mutabakat, SGK Teşvik gibi ürünler, bu uygulamalara örnek olarak gösterilebilir!
Gelin biraz daha detaylandıralım!
e-Fatura Nedir?
e-Fatura, firmaların dijitalleşme süreçlerinde karşımıza çıkan öncelikli uygulamalardan birisidir. Günümüzde Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in kayıtlarına bakıldığında e-Fatura kullanıcılarının toplamda 126956 kullanıcıya ulaştığı görülüyor.
e-Fatura kullanarak;
• Maliyetlerinizi önemli ölçüde azaltabilir
• Fatura arşivleme yükünden kurtulabilir
• Kağıt israfının ve kaybolmaların önüne geçebilirsiniz.
•
e-Arşiv Fatura Nedir?
e-Arşiv Fatura da tıpkı e-Fatura gibi bir fatura türü olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemle, e-Faturaya kayıtlı bir şirketiniz var ise elektronik fatura kullanıcısı olmayan mükelleflere ve son kullanıcılara elektronik fatura gönderebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, şirketinizin e-Arşiv fatura kullanıcısı olabilmesi için öncelikle e-Fatura mükellefi olma zorunluluğu!
e-İrsaliye Nedir?
e-İrsaliye, GİB merkezli olan ve uygulamaya kayıtlı şirketler arasında düzenlenebilen e-Dönüşüm sistemlerinden birisidir.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, 1.7.2020 tarihi ile e-İrsaliye uygulamasına geçmek zorunludur. e-İrsaliye uygulaması ile kağıt sevk irsaliyeleri artık elektronik ortamda oluşturularak gönderilmektedir.
e-Defter Nedir?
e-Defter yevmiye defteri gibi defterlerin de dijital ortamda hazırlanması ve kullanılması için oluşturulan e-Dönüşüm sistemidir. e-Defterlerin dijital ortamda hazırlanıp kullanılması nedeniyle noter onayına ihtiyaç duyulmaması sağlanan avantajlar arasında.
e-Mutabakat Nedir?
Mutabakat, firmaların alacak ve vereceklerinin düzenlediği sistemdir. Bunun dijital ortamda gerçekleştirilmesine ise e-Mutabakat ismi verilir.
e-Mutabakat, mutabakat yapacağınız firmalara, maillerinizi otomatik olarak yollamanızı; onay ve ret cevaplarınızı online olarak mutabakat portalından takip edebilmenizi mümkün kılar.
e-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
Elektronik Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM), serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda oluşturularak saklanması ve raporlamasını kapsayan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.